Handig om te weten!

STAGEDESK-Curaçao-stagehuizen-20131107_0029.jpg
 

Transfer vliegveld Curaçao

Je wordt door ons opgehaald van het vliegveld. Vliegveld Hato is maar een klein vliegveld met maar één uitgang. Wanneer je naar buiten loopt wacht je 50 m rechts bij de fontein. Je krijgt van ons precieze instructies over je transfer vlak voor je vertrek. Aangekomen bij de stagehuizen krijg je de sleutels van je stagehuis en je kamer. Vervolgens krijg je uitleg hoe alles werkt.

compilatie-HATO.png
IMG_4270b-stagedesk-hato-aankomst-pijl.jpg
IMG_4246-RodanPietenell-StageDesk-BergAaltena-Curacao-hato-2.jpg
 
 

De locatie…

 
stagedesk-staghuizen-en-kamers-Curacao-25.jpg
 

Je stagehuis in het centrum van Willemstad!

De studentenhuizen van StageDesk liggen naast elkaar in het centrum van Willemstad op loopafstand van de studentencafés, winkels en het openbaar vervoer. Op minder dan 5 min. lopen ligt Avilla Beach.

kaart-StageDesk-Curaçao-stagehuizen-ligging-2.jpg
 

Rond de stagehuizen

 

1. Historisch Berg Altena - 50 m

De straat Berg Altena loopt vanaf een heuvel naar het Julianaplein beneden aan de zee.  De buurt is een combinatie van een Curaçaose volkswijk en een oude koloniale wijk van eind 1800. Je ziet arme kleine huisjes afgewisseld met grote koloniale gebouwen. Het echte Curaçao vind je hier. Er zijn vele monumenten zoals de bekende fel gekleurde oude arbeiderswoningen, de Joodse synagoge en begraafplaats en talrijke monumentale gebouwen. Naar beneden de heuvel af loop je zo het centrum van Willemstad in.

BergAltena2.jpg

2. Strand Avilla Beach - 300m

In 3 min. loop je zo naar strand Avilla Beach. Dit strand hoort bij hotel Avilla en is toegankelijk voor stagiairs. Er zijn meerdere leuke bars en iedere donderdag is er Blues & Jazz-avond met live bands. Je vindt er ook leuke winkeltjes en het Octagon Museum (van Simon Bolivar die Zuid-Amerika heeft bevrijd van de Spaanse overheersing).

avilla-beach.jpg

3. Mini-supermarkt - 100m

Er zijn veel kleine supermarkten op Curaçao. De dichtstbijzijnde is op minder dan 100 m van de stagehuizen. Het duurt even voor je alles weet te vinden maar ze hebben er alles wat je nodig hebt.

MiniMarket.jpg


4. Bushalte - 100m

De busverbindingen op Curaçao zijn goed. De bussen rijden op regelmatige tijden en redelijk op tijd. Er is een kleine bushalte dicht bij de stagehuizen waardoor je snel op de meeste plaatsen kunt komen. Daarnaast is er een groot busstation een stukje verder op ongeveer 15 min lopen.

Busstation.jpg

5. Supermarkt Caribe - 200m

De dichtstbijzijnde grote supermarkt is vlakbij. Hier kun je alles vinden wat je nodig hebt. Er zijn zowel Curaçaose, Nederlandse, Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse producten te koop.

Supermarkt-Caribe.jpg


8. Dive CenterPietermaai - 300m

Je loopt zo naar het gezellige Dive Centre Pietermaai. Je kunt daar je duikbrevet halen en er worden dagelijks duiktrips naar alle mooie duikplekken van Cuarçao geregeld.

9. Grand Café St Tropez - 300m

Club St. Tropez is één van de hipste grand café’s van Curaçao waar het heerlijk toeven is aan de bar, de kubus-zitjes aan het zwembad of direct aan de zee.

ClubStTropez.jpg

10. Julianaplein - 200m

Wanneer je van de stagehuizen een stukje naar beneden loopt kom je op het Julianaplein. Hier zijn een aantal advocaten- en accountantsbureau’s gevestigd.

Julianaplein.jpg


9. Drogist - 200m

Een drogist heet op Curaçao een Botica. Bij Botica Juliana kun je van alles kopen zoals zonnebrandcreme, muggenzalf, shampoo, wasmiddel, telefoonkaarten, etc.

Botica-Juliana.jpg

10. Café's - 400m

Op minder dan 500 m vind je verschillende leuke café’s. Er worden op Curaçao wekelijks foldertjes gedrukt waarop de happy-hours en de live-bands in deze café’s worden aangegeven.

MundoBizarro.jpg

11. Supermarkt Boulevard - 600m

Supermarkt Boulevard is een grote supermarkt dichtbij.

supermarkt boulevard.jpg


12. Albert Heijn - 4 km

Albert Heijn is duur maar ook goed.

AlbertHeijn.jpg

13. Drijvende Markt - 1500m

De drijvende markt in het centrum zijn bootjes uit Venezuela die daar dagelijks hun vis en fruit verkopen. Erg vers en goedkoop!

Drijvende markt.jpg
 

Huurauto’s voor stagiairs

STAGEDESK-Curaçao-stagehuizen-20140325_0043.jpg

OV? ..of toch een stageauto huren?

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Curaçao is redelijk goed. Er zijn goede busverbindingen en de bussen rijden regelmatig en redelijk op tijd. De stagehuizen liggen 10 min. lopen van het centrale busstation in het centrum, van waaruit de rest van Curaçao goed te bereiken is. Maar ook op 100 is er al een bushalte.

 

Auto huren?

Veel stagiaires huren een auto. Er zijn een aantal verhuurbedrijven met tweedehands-auto’s speciaal voor stagiairs. Een stage-auto huren kost ongeveer €300,- tot €450,- per maand. Huren met z’n tweeën of drieën is het populairst. Je kunt dat natuurlijk al in Nederland regelen maar dan is de kans groter dat je te duur uitkomt of het verkeerde verhuurbedrijf kiest. De studenten in je stagehuis die er al wat langer zitten kunnen je precies vertellen welke de beste service en de laagste prijs biedt. Dichtbij de stagehuizen vind je verschillende verhuurders.

 

…of een scooter huren?

Je kunt ook een scooter huren. Scooter-Huren- Curaçao vinden wij één van de beste met een erg goede service!

 
 

Fiets

Ondanks dat Curaçao warm en heuvelachtig is zijn er steeds meer fietsers. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven die met name mountainbikes verhuren. Er op uit met de mountainbike brengt je op bijzondere plekken waar je met de auto niet kunt komen.

compilatie-busstation groot.jpg
busstation-Altena-01.jpg
scooter1.jpg
stagedesk-Curaçao-BergAltena-scooters-01.jpg
 
 
 
stagedesk-staghuizen-en-kamers-Curacao-03.jpg
 

Huurprocedure

..Dit zijn de vervolgstappen voor het vastleggen van de kamer:

1. De huurovereenkomst

De huurovereenkomst kun je getekend retour mailen. De huurovereenkomst ontvang je nadat je een reservering hebt geplaatst.

2. Betalen borg & huur

Voor het betalen van borg ontvang je vervolgens een digitale huurnota welke je eenvoudig online via Ideal kunt betalen.

Voor het betalen van je maandelijkse huur ontvang je voor aanvang van iedere maand een digitale huurnota per mail die je ook per Ideal of per internet-bankieren kunt betalen.

3. Transfer vliegveld Curaçao

Nadat je je vlucht hebben geboekt mail je je vluchtnummer en aankomsttijd. Dan sturen we je meer informatie over je aankomst. Je wordt door ons opgehaald van het vliegveld.

Logé-procedure

 • Indien er een kamer vrij is krijgen logés hun eigen kamer. In het andere geval dat alle kamers bezet zijn wordt er een extra bed (incl. schoon linnengoed) op de kamer bijgeplaatst.

 • Kosten voor logés zijn € 15,-/nacht. Je kunt je logé aanmelden door naam/email/verblijfsperiode te mailen. Wij boeken je logé in en sturen een bevestiging naar jou, je logé en beheerder Dani.

 • Je logé betaald de logénota bij aankomst contant aan Dani. Hij/zij ontvangt een betalingsbevestiging middels een afgetekende kopie van de logénota.

 • Indien je logé door ons opgehaald wilt worden zijn de kosten €20,-. Graag uiterlijk enkele dagen voor aankomst aan ons doorgeven.

 
 
 
stagedesk-staghuizen-en-kamers-Curacao-27.jpg
 

Wat neem ik mee

De stagehuizen en de kamers zijn ingericht zodat je alleen het noodzakelijk mee hoeft te nemen.

• Beddengoed en handdoek zijn aanwezig op je kamer. Een extra setje hoeft niet maar kan handig zijn.
• Nette werkkleding. Het is op Curaçao gebruikelijk dat je op je stage nette en lange kleding draagt. Geen warme kleding. Het is altijd warmer dan 24 C.
• Zonnebrand en deet-muggenspray
• Verloopstekker 220V > 110V. Je kunt ze overigens ook op Curaçao kopen.
• Goede duikbril en snorkel

Op Curaçao heb je het hele jaar door mooi weer! Het verschil in de gemiddelde temperatuur in de‘ koudste’ en de warmste maand op Curaçao is slechts drie graden. De gemiddelde minimum temperatuur op Curaçao ligt tussen de 24 en de 27 graden en de gemiddelde maximum temperatuur tussen de 30 en de 33 graden. De warmste maand is september (met 33 graden), en de koudste maanden zijn december, januari en februari (met 30 graden). Truien en jassen heb je dus echt niet nodig, ook niet voor ‘s avonds. Het prettige aan het weer op Curaçao is dat er altijd een lichte wind is waardoor de warmte helemaal niet drukkend aanvoelt, maar juist aangenaam, zowel overdag als ’ s nachts. Doordat het 12 maanden per jaar warm is op Curaçao is temperatuur van het zeewater ook heel aangenaam, altijd tussen de 26 en de 29 graden.

Curaçao kent een regenperiode an het einde van het jaar. In oktober, november en december valt het meeste regen. De droogste tijd op Curaçao is van februari tot en met juni. De regen komt dan vaak in korte en heftige buien die snel weer over zijn.

 

Veiligheid

De veiligheid op Craçao is een veelsproken onderwerp. De criminaliteit is hoger dan Nederland en ongeveer vergelijkbaar met een stad als Amsterdam. Met name is er meer diefstal. Toch is het niet allemaal negatief wat er te vertellen valt. Zo is de zware criminaliteit veelal drugsgerelateerd en gesitueerd in bepaalde wijken. Stagiairs hebben wel te maken met het risico van diefstal. De stagehuizen liggen in het centrum van Willemstad, waar veel minder zware criminaliteit plaatsvind. Voor extra veiligheid is er bij de stagehuizen een bewaker/conciërge aanwezig, en hebben de kamers kluisjes voor kostbare spullen en laptops.

De armoede is op Curaçao veel groter dan in Nederland. Daarom wordt er meer gestolen. Met name ‘rijke’ buitenlanders die tevens vaak onvoorbereid en dus onvoorzichtig zijn, worden daarvan vaker het slachtoffer. Stagiaires horen daar ook bij met hun camera’s, mobiele telefoons en laptops.

Om veilig in Curaçao te kunnen wonen, werken en uitgaan zijn de volgende regels belangrijk:

 • Loop niet te koop met dure spullen.

 • Doe deuren en ramen achter je op slot wanneer je weggaat.

 • Mijdt de gevaarlijke wijken (het zuiden (centrum) en oosten is relatief veilig, het noorden en westen relatief onveilig). Ga als Nederlandse stagiair niet wonen in de buitenwijken of een huis met enkele studenten.

 • Beledig geen Antillianen. Studenten maken nog wel eens de fout hun Nederlandse vrijpostige manier van spreken en gedrag ten toon te spreiden. Zeker na een paar biertjes. Daar is men in Curaçao gevoelig voor. Maak niet de fout om te denken dat de persoon die geen woord Nederlands spreekt en jou niet verstaat!

 • Heb respect voor de nachtrust van de locale bevolking wanneer je ‘s avonds laat thuiskomt.

Beveiliging
Zo’n 5 dagen per week heeft StageDesk een eigen nachtwaker bij de stagehuizen die van ‘s avonds tot midden in de nacht een oogje in het zeil houdt wanneer de stagiairs weggaan en thuiskomen van het uitgaan. En dat voelt wel zo veilig!

 

Veelgestelde vragen…

Hoe betaal ik mijn borg en huur?

Zowel voor je borg als voor je huur ontvang je de huurnota per email. Deze kun je per internetbankieren of per Ideal betalen.

Betaal ik de eerste maand de volle maand?

Nee, je betaald alleen de dagen dat je verblijft. Kom je de laatste week van een maand aan dan betaal je alleen de laatste week. dat geldt ook voor vertrek. Vertrek je bijvoorbeeld de 10e dan betaal je alleen de eerste 10 dagen van die maand.

Betaal ik bemiddelingskosten?

Nee, je betaald geen bemiddelingskosten. StageDesk is geen bemiddelaar van woningen maar heeft eigen stagehuizen.

Kan ik mijn huur altijd opzeggen?

Tot een maand voor je vertrek kun je kosteloos je huur opzeggen. Daarna geldt de standaard opzegtermijn van 1 maand. Met inachtneming van de opzegtermijn kun je altijd zonder opgaaf van redenen je huur op ieder moment opzeggen.

Waarom betaal ik servicekosten?

Servicekosten zijn een eenmalige betaling voor je vertrek voor de kosten van administratie, beheer en bewaking, transfer van het vliegveld, en andere facilitaire kosten.

Waarom betaal ik BTW?

De OB (=BTW) is een overheidsbelasting van 6% die moet worden betaald door alle buitenlanders die tijdelijk op het eiland verblijven. Dus ook alle stagiairs. De OB moet door ieder kamerverhuurbedrijf worden geïnd en weer afgedragen aan de overheid. De belasting wordt geheven over de kale huur + gas/water/electra. Niet over de borg. Je betaald de belasting maandelijks als opslag op je huur of het wordt aan het eind verrekend met je borg afhankelijk van de regels van het kamerverhuurbedrijf of hotel waar je verblijft.

Wat doe ik bij een noodgeval op Curaçao?

Op Curaçao staat beheerder Dani altijd klaar wanneer er plotseling iets gebeurt en je hem nodig hebt. Ook ‘s-avonds of ‘s-nachts! Het kan zijn dat je je sleutel kwijt bent, plotseling naar de dokter moet, een auto-ongeluk hebt gekregen, het maakt niet uit wat, hij kan je helpen bij alle plotselinge noodsituaties.

Heb ik een stage-werkvergunning nodig?

Deze kun je het beste zelf aanvragen door te starten met het aanvragen van een aantal documenten in Nederland.

Hier alvast wat informatie daarover.

Officieel heb je als stagiair om te kunnen stagelopen op Curaçao een stagevergunning nodig. Deze dient te worden aangevraagd. Dat is omdat stagiairs voor langere tijd op het eiland verblijven en ze daar tevens komen werken.
Echter, de praktijk is wat minder streng. Er komen per jaar enkele duizenden Nederlandse stagiairs naar het eiland waarvan een groot gedeelte de benodigde papieren niet heeft. Dat komt omdat stagiairs vrijwel nooit langer dan een jaar verblijven en hun ‘werk’ in zekere mate wordt ‘gedoogd’.
Vraag daarom even bij het stagebedrijf of zij dit noodzakelijk achten. De vergunning is niet goedkoop. omdat aan de Curaçaose overheid een aanvraagvergoeding moet worden overgemaakt van ongeveer €275,-. Tevens moeten er een aantal documenten worden overlegd (zoals een VOG). Deze documenten moet je vooraf in Nederland aanvragen. Op Curacao moet je dan deze documenten samen met een ingevuld aanvraagformulier indien. na enkele weken ontvang je dan je werkvergunning. Je kunt overigens gewoon beginnen met je stage ook al heb je de werkvergunning nog niet binnen.

De belangrijkste documenten zijn:

 • Kopie van een geldig paspoort.

 • Kopie van een geboorte-uittreksel (niet ouder dan 6 maanden).

 • Verklaring Omtrent Gedrag (niet ouder dan 3 maanden).
  Klik hier voor het aanvraagformulier.

 • Stage-overeenkomst. Deze dient tevens als bewijs van voldoende geldelijke middelen.

 • Verklaring van de onderwijsinstelling dat de stage noodzakelijk is voor de opleiding.

 • De kosten voor het aanvragen van (tijdelijke) verblijfstitel bedragen Naf 615,-.

http://www.kgmc.nl/nl/toelatingseisen-voor-stagiaires

…Uit het gastenboek

“Supertijd”

Een supertijd gehad!! We hadden een hele leuke groep. We bellen en mailen elkaar ook nog steeds. We hebben ook veel van het eiland gezien. Dani was ook echt de leukste huisbaas die we konden hebben.

Melanie van Straten - 2018

“Een hele gave ervaring”

Ik had een hele leuke kamer en ons huis was volgens ons de leukste. We zijn vaak wezen stappen en hebben ook nog veel van Curacao gezien. Vooral de stranden (en happy-hours!). Het was een hele gave ervaring en ik ben erg blij dat ik deze stap genomen heb.

Samir Yilmaz

“Ik kom zeker weer terug!”

In het begin moest ik wennen maar wij hadden leuke meiden in ons huis en we deden veel dingen samen. Uiteindelijk voelde ik mij erg thuis en we hebben met nog 2 afgesproken volgende jaar in de zomer terug te gaan voor een vakantie in ons huis.

Daphne Greven

“De 3 stagehuizen bij elkaar was erg leuk”

Mijn stage was wel hard werken en ook aan de warmte moest ik wennen. De 3 stagehuizen bij elkaar vond ik erg leuk omdat je altijd even bij de anderen een praatje kon maken. Handig wanneer mijn geld weer op was en gewoon gezellig thuis kon blijven.

Joris ter Braecke

“Ik zou zo weer terug willen”

Toffe tijd gehad op Curaçao. Ik vond de stagehuizen en de locatie prima. In het begin moesten we wel goed afspreken wie keuken-corvee had, maar dat ging daarna wel goed. Het leukste vond ik de grote groep waaruit we ons eigen groepje vormde met wie ik veel leuke dingen heb gedaan. Er is altijd wat te doen bij ons stagehuis. Ik zou zo weer terug willen en ik denk dat het er zeker van gaat komen.

Sander van Beuzekom

“Dushi Curaçao forever!”

Ik ben verliefd geworden op Curacao! Dushi Curacao forever! Ik ga zeker terugkomen en ook proberen om er voor langere tijd te gaan werken. Mijn stagehuis waren top!! Dani is echt super en heeft me zo goed geholpen. Wanner ik terugkom wil ik graag weer in mijn eigen kamer!!

Anne de Graaf