Is Curaçao veilig voor stagiairs?

Veiligheid

De veiligheid op Craçao is een veelsproken onderwerp. De criminaliteit is hoger dan Nederland en ongeveer vergelijkbaar met een stad als Amsterdam. Met name is er meer diefstal. Toch is het niet allemaal negatief wat er te vertellen valt. Zo is de zware criminaliteit veelal drugsgerelateerd en gesitueerd in bepaalde wijken. Stagiairs hebben wel te maken met het risico van diefstal. De stagehuizen liggen in het centrum van Willemstad, waar veel minder zware crimialiteit plaatsvind. Voor extra veiligheid is er bij de stagehuizen een bewaker/conciërge aanwezig, en hebben de kamers kluisjes voor kostbare spullen en laptops.

De armoede is op Curaçao veel groter dan in Nederland. Daarom wordt er meer gestolen. Met name ‘rijke’ buitenlanders die tevens vaak onvoorbereid en dus onvoorzichtig zijn, worden daarvan vaker het slachtoffer. Stagiaires horen daar ook bij met hun camera’s, mobiele telefoons en laptops.

Om veilig in Curaçao te kunnen wonen, werken en uitgaan zijn de volgende 4 regels belangrijk:
– loop niet te koop met dure spullen.
– doe deuren en ramen achter je op slot wanneer je weggaat.
– mijdt de gevaarlijke wijken (het zuiden (centrum) en oosten is relatief veilig, het noorden en westen relatief onveilig). Ga als Nederlandse stagiair niet wonen in de buitenwijken of een huis met enkele studenten.
– beledig geen Antillianen (studenten maken nog wel eens de fout hun Nederlandse vrijpostige manier van spreken en gedrag ten toon te spreiden. Zeker na een paar biertjes. Daar is men in Craçao gevoelig voor. Maak niet de fout om te denken dat de persoon die geen woord Nederlands spreekt en jou niet verstaat!

Beveiliging
Hoewel de stagehuizen in het centrum van Willemstad liggen heeft STAGEDESK zijn eigen veiligheidsmedewerkers. Zij houden ‘s nachts een oogje in het zeil. Dat geeft een veilig gevoel.